Acesulfaam-K - Elmerink Nutrition

Acesulfaam-K

Acesulfaam-K: Een Diepgaande Blik op de Zoetstof

Wat is het?

Acesulfaam-K, ook wel bekend als E950, is een kunstmatige zoetstof die wereldwijd wordt gebruikt als een calorievrij alternatief voor suiker. Deze zoetstof is ongeveer 200 keer zoeter dan sucrose (gewone suiker) en behoort tot de klasse van de sulfonamiden. Het werd voor het eerst ontdekt in 1967 door de Duitse chemicus Karl Clauss en is sindsdien goedgekeurd voor gebruik in voedingsmiddelen en dranken door toezichthoudende instanties zoals de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) en de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA).

 

Waar zien we het terug?

Acesulfaam-K wordt vaak toegevoegd aan een breed scala van voedingsmiddelen en dranken om ze te zoeten zonder de calorie-inhoud te verhogen. Je vindt het in frisdranken, suikervrije producten, snoep, gebak, yoghurt, voedingssupplementen en zelfs in sommige farmaceutische producten. De veelzijdige toepassing van deze zoetstof heeft ertoe bijgedragen dat consumenten met diabetes en mensen die op hun calorie-inname letten, kunnen genieten van zoete smaken zonder zich zorgen te hoeven maken over de gezondheidsimpact van suiker.

 

Waarom mag het gebruikt worden?

Acesulfaam-K wordt als veilig beschouwd voor consumptie door verschillende voedselregelgevende instanties over de hele wereld. Het heeft geen invloed op de bloedsuikerspiegel, waardoor het een geschikt alternatief is voor mensen met diabetes. Bovendien is het stabiel bij hoge temperaturen, wat het geschikt maakt voor gebruik bij het bakken. De goedkeuring van deze zoetstof is gebaseerd op uitgebreide onderzoeken naar de veiligheid ervan, inclusief toxicologische studies die hebben aangetoond dat Acesulfaam-K geen schadelijke effecten heeft bij normaal gebruik. 

 

Waarom laten studies zien dat het schadelijk is ?

Hoewel Acesulfaam-K algemeen als veilig wordt beschouwd door de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en de European Food Safety Authority (EFSA) zijn er studies die suggereren dat consumptie ervan mogelijk schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Zo laat een studie zien dat de consumptie van Acesulfaam-K resulteert in een veranderde microboom (bacteriën in de darmen) en in gewichtstoename (1). Ook laat een ander onderzoek zien dat bij een "veilige" dosis er clastogeniciteit (een toename van schade aan het chromosoom) plaatsvindt (2). Tot slot wijst ander onderzoek uit dat het verschillende nadelige effecten heeft op de darmflora (3).

Deze tegenstrijdige bevindingen benadrukken het belang van voortdurend onderzoek naar de langetermijneffecten van kunstmatige zoetstoffen. Consumenten moeten bewust zijn van hun inname van Acesulfaam-K en andere zoetstoffen, en het is aan te raden om een gebalanceerd dieet te behouden. Zoals met veel aspecten van voeding, is het altijd verstandig om informatie bij te houden en bij te werken op basis van recente wetenschappelijke bevindingen.

 

Is Acesulfaam-K dan slechter dan andere zoetstoffen?

Acesulfaam-K bevindt zich in een breed scala aan zoetstoffen, elk met zijn eigen kenmerken en mogelijke gezondheidseffecten. Hoewel Acesulfaam-K wellicht slecht kan zijn betekent het niet dat het slechter is dan andere zoetstoffen. Om gebruikt te mogen worden zijn er strenge regels van de EFSA en NVWA, hierdoor worden de echt "schadelijke" zoetstoffen al verboden voor gebruik. Stevia, een natuurlijke zoetstof afgeleid van de bladeren van de Stevia-plant, wordt vaak beschouwd als een gezonder alternatief voor kunstmatige zoetstoffen zoals Acesulfaam-K.

 

Conclusie: 

Uiteindelijk is de keuze voor een zoetstof een persoonlijke afweging, rekening houdend met individuele gezondheidsbehoeften en smaakvoorkeuren. Het is raadzaam om de inname van alle zoetstoffen, inclusief Acesulfaam-K en stevia, met mate te houden en te streven naar een uitgebalanceerd dieet dat voornamelijk bestaat uit natuurlijke en onbewerkte voedingsmiddelen. Het is ook verstandig om regelmatig op de hoogte te blijven van wetenschappelijke onderzoeken en gezondheidsadviezen met betrekking tot zoetstoffen en voeding in het algemeen.

 

Bronnen: 

  1. https://www.semanticscholar.org/paper/The-artificial-sweetener-acesulfame-potassium-the-Bian-Chi/bd18b9660584b55e08175c5787a1c477271a87d9
  2. https://www.semanticscholar.org/paper/In-vivo-cytogenetic-studies-on-mice-exposed-to-Mukherjee-Chakrabarti/57d2546806a7269ff5edce95471914c10ab6782e
  3. https://www.mdpi.com/2072-6643/15/8/1869#:~:text=In%20a%20study%20in%202021,migration%20to%20the%20intestinal%20mucosa.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.