Wat is Omega-3? - Elmerink Nutrition

Wat is Omega-3?

Wat is omega-3?

Omega-3 zijn vetzuren die aanwezig zijn in voeding zoals vis, noten en algen.

Wat zijn vetzuren?

Olie en vet bestaan van nature uit vetzuren, deze zijn onder te verdelen in: trans- verzadigde en onverzadigde vetzuren:

  • Transvet komt voor in melk en vlees van herkauwers zoals koeien en schapen. Transvet heeft een negatieve invloed op de gezondheid, maar hier krijg je niet snel te veel van binnen
  • Onverzadigde vetzuren zijn vloeibaar bij kamertemperatuur, verder zijn ze onder te verdelen in essentieel en niet-essentieel, essentiele vetzuren moet je binnenkrijgen omdat je lichaam dit niet zelf kan maken.
  • Verzadigde vetzuren zijn gestold op kamertemperatuur en komen vaak van dierlijke oorsprong. verzadigde vetzuren hebben een negatieve invloed op de cholesterolspiegel.

Welke omega-3 vetzuren zijn er?

Niet elk omega-3 vetzuur is hetzelfde. Elk omega-3 vetzuur heeft zijn eigen structuur. De 3 bekendste en belangrijkste omega-3 vetzuren zijn alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).

  • ALA is een plantaardig Omega-3 vetzuur en komt veel voor in lijnzaadolie, maar ook in raapzaadolie, sojaolie, walnootolue en plantaardige margarines.
  • EPA en DHA zitten vooral in schaal-, schelpdieren en vis. Vette vis hebben de meeste omega-3, witte (magere) vis bevat ook omega-3 maar in veel mindere mate dan vette vis.

Bronnenlijst:

Voedingscentrum. (z.d.). Omega 3. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/omega-3.aspx

Terug naar blog