Meteen naar de content

Welkom bij Elmerink Nutrition: Dé plek waar wetenschap en supplementen samenkomen.

Alleen 'evicence-based' supplementen

Gratis verzending vanaf €74,99!

Bevat alleen datgeen wat JIJ nodig hebt!

Oxidatie in visolie: waarom jouw omega-3 supplement misschien niet veilig is

Oxidatie in visolie: waarom jouw omega-3 supplement misschien niet veilig is

Noah Elmerink

Oxidatie in visoliecapsules: een onderschat probleem

Visolie is al jarenlang een van de populairste supplementen, vooral vanwege de gunstige werking van omega-3 vetzuren zoals EPA en DHA op hart, hersenen en ontstekingsprocessen. Maar wat veel mensen niet weten, is dat een groot deel van de visolieproducten op de markt niet de kwaliteit levert die op het label staat. Dit heeft alles te maken met oxidatie – een chemisch proces dat deze vetzuren afbreekt en schadelijke bijproducten oplevert.

Wat is oxidatie in visolie precies?

Oxidatie is een proces waarbij omega-3 vetzuren reageren met zuurstof. Hierdoor ontstaan peroxiden (primaire oxidatieproducten) en aldehyden (secundaire oxidatieproducten), wat uiteindelijk leidt tot ranzigheid. Deze geoxideerde verbindingen kunnen niet alleen de werking van omega-3 vetzuren verminderen, maar zelfs schadelijke effecten hebben op de gezondheid1. Dit komt op hetzelfde neer als de kwaliteit bij wijn, deze neemt af naaarmate de fles langer open staat en aan zuurstof blootgesteld is.

Oxidatie-visolie-blog-wijn-weergave

Hoe vaak komt geoxideerde visolie voor? 

In een uitgebreide studie gepubliceerd in het Journal of Dietary Supplements werd aangetoond dat maar liefst 68% van de gearomatiseerde en 13% van de niet-gearomatiseerde visolieproducten de maximale TOTOX-waarde (maat voor totale oxidatie) overschreed2. In een andere studie uit de VAE overschreed 41% van de visoliesupplementen de veilige limiet voor peroxidewaarden (PV)3.

Waarom is dit een probleem?

Geoxideerde visolie is niet alleen minder werkzaam, maar kan ook bijdragen aan oxidatieve stress in het lichaam, wat gelinkt is aan veroudering, hart- en vaatziekten en ontstekingsprocessen. Bovendien maskeert de toevoeging van smaakstoffen vaak de ranzige geur, waardoor de consument niets merkt4.

Waarom oxidatie zo vaak voorkomt

Visolie is extreem gevoelig voor licht, warmte, zuurstof en zware metalen. Tijdens productie, transport en opslag kan het oxidatieproces snel op gang komen. Veel supplementen worden bovendien niet goed gefilterd, waardoor sporen van zware metalen zoals kwik, lood en cadmium de oxidatie versnellen5.

Omega-3-vis-ranzig-blog

Hoe weet je of jouw visolie geoxideerd is?

Ranzige geur of nasmaak is een indicatie, maar vaak worden deze symptomen gemaskeerd met smaakstoffen. Een betere maatstaf is om te kiezen voor producten waarvan de fabrikant open is over de oxidatiewaarden (PV, p-AV en TOTOX) en onafhankelijk getest is.

Wat maakt Elmerink Nutrition anders?

Bij Elmerink Nutrition nemen we oxidatie serieus. Onze visolie is:

  • Extra gefilterd om sporen van zware metalen te verwijderen
  • Verpakt onder zuurstofarme omstandigheden om oxidatie te voorkomen
  • Niet gearomatiseerd, omdat smaakstoffen oxidatie juist kunnen verhogen2
  • Regelmatig getest op PV, p-AV en TOTOX volgens GOED-standaarden

Het resultaat? Een visolie die wél doet wat hij belooft, zonder oxidatie of onzuiverheden. Puur, veilig en effectief.

Conclusie

Visolie is pas écht gezond als de kwaliteit gewaarborgd is. De cijfers liegen niet: oxidatie is een wijdverspreid probleem. Kies daarom bewust voor een supplement dat aantoonbaar gezuiverd en getest is. Laat je niet misleiden door geur, smaak of marketingclaims – kies voor transparantie en betrouwbaarheid.

Bronnen:

  1. Shahidi, F., & Zhong, Y. (2010). Lipid oxidation and improving the oxidative stability. Chemical Society Reviews, 39(11), 4067–4079.
  2. Hands, J. M., et al. (2024). A Multi-Year Rancidity Analysis of 72 Marine and Microalgal Oil Omega-3 Supplements. Journal of Dietary Supplements, 21(2), 195–206.
  3. Jairoun, A. A., et al. (2020). Fish oil supplements, oxidative status, and compliance behaviour. PLOS ONE, 15(12), e0244688.
  4. Albert, B. B., et al. (2015). Fish oil supplements in New Zealand are highly oxidised. Scientific Reports, 5, 7928.
  5. Opperman, M., & Benade, A. J. (2013). Analysis of the omega-3 fatty acid content of South African fish oil supplements. Cardiovascular Journal of Africa, 24(8), 297–302.
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.