Wat is "Creatine Monohydraat 200 Mesh"? - Elmerink Nutrition

Wat is "Creatine Monohydraat 200 Mesh"?

Wat is creatine monohydraat? 

Creatine monohydraat is een welbekend supplement in de supplementenwereld. De voordelen zijn uitgebreid onderzocht en bewezen, waardoor het een sterke reputatie heeft op de supplementenmarkt. Creatine monohydraat is de meest bestudeerde en gebruikte vorm van creatine. 

Creatine is een natuurlijke stof in voedsel én in ons lichaam, creatine speelt een essentiële rol bij energieproductie. Creatine monohydraat is een geconcentreerde vorm van creatine, speciaal ontworpen als voedingssupplement om jouw creatinevoorraden aan te vullen.

Wat doet creatine monohydraat? 

Hoewel sommige mensen geloven dat creatinesuppletie direct leidt tot meer energie tijdens een workout, is het belangrijk om te begrijpen dat het effect van creatine niet zo direct en onmiddellijk is als vaak wordt gedacht. Creatine zelf is geen directe bron van energie, maar het heeft een indirect effect op de energieproductie in ons lichaam. 

Om het mechanisme achter de werking van creatine beter te begrijpen gaan we daardoor de diepte in. Allereerst moeten we ons richten op adenosinetrifosfaat, beter bekend als ATP. ATP is de energievaluta van het lichaam en speelt een cruciale rol bij het leveren van energie voor een fysieke activiteit. Wanneer we bewegen, wordt ATP afgebroken en omgezet in adenosinemonofosfaat (AMP), waarbij een fosfaatgroep wordt afgesplitst. Dit proces zorgt voor de vrijgave van energie die nodig is voor spiercontractie en verbrandingsprocessen (metabolisme). Hierbij komt de stof creatine om de hoek kijken. Creatinefosfaat is een vorm van creatine in ons lichaam en kan snel een fosfaatgroep doneren aan ADP (adenosinedifosfaat), waardoor het weer wordt omgezet in ATP. Met andere woorden, creatine fungeert als een "energieregulator" door het recyclen van ATP.Door het beschikbaar stellen van extra fosfaatgroepen voor ATP-herstel, kan creatine helpen om de ATP-niveaus op peil te houden tijdens intense inspanning (bijvoorbeeld krachttraining).

Het is belangrijk op te merken dat de voorraad creatinefosfaat in onze spieren beperkt is. Door creatinesuppletie verhoog je de concentratie van creatinefosfaat in de spieren, waardoor de beschikbaarheid van fosfaatgroepen voor ATP-regeneratie toeneemt. Dit heeft een positieve invloed op de lange termijn prestaties, omdat het de hoeveelheid beschikbare ATP verhoogt tijdens herhaalde inspanning. Zo kan er bij opeenvolgende sets of bij langdurige cardiovasculaire activiteit gebruik gemaakt worden van de verhoogde creatinefosfaatvoorraad wat leidt tot minder vermoeidheid bij hoge intensieve inspanningen.

Wat is de optimale dagdosering van creatine monohydraat?

De meest optimale dosering volgens de wetenschap is 5 gram per dag. Waarom geen andere doseringen? Onderzoek heeft aangetoond dat hogere doseringen (vanaf 5 gram) nodig zijn om spierkracht in het onderlichaam te verbeteren, terwijl lagere doseringen (vanaf 3 gram) al effectief zijn voor kracht in het bovenlichaam. De bekende loadingfase of ladingfase die soms wordt geadviseerd raden wij af, hierbij wordt per dag ±20 gram creatine ingenomen, dit kan resulteren in een grotere retentie van creatine in het bloed. Dit kan vervolgens leiden tot meer gewichtstoename, maar het gewichtstoename is voornamelijk buiten de spieren en hierdoor niet direct gerelateerd aan spiergroei. In vergelijking daarmee kan een dagelijkse dosering van 5 gram creatine dezelfde voordelen bieden zonder de extra gewichtstoename.


Waarom de Creatine Monohydraat van Elmerink Nutrition?

De Creatine Monohydraat van Elmerink Nutrition heeft de fijnste samenstelling mogelijk voor Creatine. hierdoor is het super goed oplosbaar in vloeistoffen/dranken en kan het hierdoor makkelijk opgenomen worden. De fijnheid van de stof zorgt er ook voor dat spijsverteringsenzymen in het maagdarmkanaal de creatine makkelijker afbreken en daardoor beter absorberen om vervolgens efficiënter in de bloedbaan en spiercellen terechtkomt.

Voor creatine, zie Creatine Monohydraat

Terug naar blog